Recepten


Italiaanse sinaasappel- rijsttaart

-1.7 liter (3 pints) volle melk -1 vanillestokje - rasp van een halve citroen in grote stukken -200 gr suiker -300 gr Arboriorijst (risotto-rijst) -5 grote eieren - 50 ml sinaasappelsap (of sinaasappellikeur) -40 gram rozijnen -rasp van 1 sinaasappel

Breng de melk in een grote pan aan de kook samen met het vanillestokje, de rasp van de citroen en de suiker. Zet het vuur lager en voeg de risotto-rijst toe. Laat het 20-25 minuten zachtjes sudderen tot de rijst "Al dente" (beetgaar) is, de rijst de melk volledig heeft geabsorbeerd en nog steeds een romige structuur heeft. Haal de pan van het vuur en verwijder het vanillestokje en de stukken citroenrasp.  Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet een bakblik van diameter 24 cm in. 
Splits de eieren en klop in één schaal de eierdooiers en de sinaasappel (sap of likeur) romig. Klop in een andere schaal de eiwitten stijf (tot slappe pieken ontstaan). Voeg de romige geklopte eierdooiers toe aan de afgekoelde rijst, samen met de sinaasappelrasp en de rozijnen. Spatel er voorzichtig de eiwitten doorheen. Stort het beslag in het bakblik en bak de taart in ongeveer een uur af. Check of hij gaar is door er een saté-prikker in te steken; als deze er droog uit komt is de taart gaar. Eet deze taart warm of koud en maak de taart af met wat sinaasappelrasp en/of poedersuiker.


Aardbeien roomijs

 -500 ml room -250 ml volle melk (of 750 ml volle melk en/of room) -25 gram vanillesuiker -6 eierdooiers -175 gram kristalsuiker -500 gr aardbeien

Breng de melk en/of room in een steelpan bijna aan de kook, haal hem van het vuur en doe er de vanillesuiker bij. Klop van de eierdooiers en de kristalsuiker in een andere steelpan een bleke en luchtige massa. Zet hem op een laag vuur en roer er beetje voor beetje de hete melk doorheen. Laat de massa niet koken en blijf kloppen tot alles net dik genoeg is om de achterkant van een lepel mee te bedekken. Zeef het mengsel boven een kom en laat het afkoelen, roer regelmatig. Pureer de aardbeien ondertussen in een keukenmachine of hakmolen (of prak ze fijn met een vork). Als het roommengsel is afgekoeld roer je er aardbeienpuree door. Giet het in een ijsmachine (volg dan de aanwijzingen van de machine) of giet het in een plastic bak die je in de vriezer zet. Om het half uur roeren zodat de ijskristallen zich goed kunnen verdelen.

Doris Grant loaf

*225 gram wittebroodsmeel *225 gram tarwemeel (of 450 gram Walkorn donker meel, als je van donker houdt) *1 theelepel zout * 1 zakje gedroogde gist (7 gr) of 25 gram verse gist *1 el honing *300 ml warm water *olijfolie *melk

Verwarm de oven voor op 50 graden Celcius. Poeder de ovenplaat in met meel. Zeef de bloem in een grote kom en bewaar een handvol tarwevlokken van wat er achter blijft in de zeef. Doe de rest van de vlokken terug bij de bloem. Voeg de gist en het zout toe aan het meel, maak een kuiltje en giet hier het water en de honing in. Meng het tot een homogeen deeg; als het deeg te droog of stijf is, voeg dan nog wat water toe. Vorm het tot een bal en leg het op de ovenplaat. Smeer de bal in met wat olijfolie en zet het bakblik in de oven. Omdat de oven lekker warm is, kan het deeg nu in ongeveer een uur lekker rijzen. Let op! Open de deur van de oven in de tussentijd niet! Dit komt het rijzingsproces namelijk niet ten goede.
Haal het bakblik na een uur weer uit de oven en verwarm hem nu voor op 200 graden Celcius. Snijdt ondertussen met een broodmes ondiepe sneden in het brood, bestrijk het met melk en strooi er de handvol grove tarwevlokken op. Schuif het bakblik (als de oven goed warm is) terug en gooi op de bodem van de oven ongeveer 10 ijsklontjes. Deze produceren stoom, wat er voor zorgt dat de korst langzaam hard wordt (een te snel gevormde korst voorkomt dat het brood niet meer rijst). Bak het brood in 30-40 minuten gaar, los laat van het bakblik en hol klinkt als je er aan de onderkant op klopt. Haal het uit de oven en laat het afkoelen op het bakblik. Heerlijk met "loads of butter"!!!! Dit brood blijft niet lang goed, dus als het niet in één keer op gaat, kun je het de volgende ochtend gebruiken voor bijvoorbeeld wentelteefjes!


Wentelteefjes


*sneetjes oud brood *2 eieren *ongeveer 150 ml melk *olijfolie *4 el suiker *1 el kaneelpoeder

Mix de eieren met de melk en klop dit op tot het schuimig is. Doe de suiker samen met de kaneelpoeder in een diep bord en meng dit goed door elkaar. Verwarm in een koekenpan een laag olijfolie. Doop de sneetjes brood in het ei- melkmengsel, laat dit iets uitdruppen en leg deze voorzichtig in de hete olijfolie. Ga zo door tot alle sneetjes of het ei-melkmengsel op is. Haal één voor één de afgekoelde sneetjes door de kaneelsuiker en dien dit op.

Witte chocoladetaart

*300 gram boter in stukjes *300 gram witte chocolade in stukjes * 300 gram bloem *zakje bakpoeder *400 gram poedersuiker *3 losgeklopte eieren *binnenste van een vanillestokje

Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Vet een vorm van ongeveer 22 cm in en bekleed de bodem en zijkant met bakpapier (het moet minimaal 2 cm boven de rand uitsteken). Doe de boter en 270 ml water in een steelpannetje op een middelhoog vuur en roer tot de boter is gesmolten. Haal het pannetje van het vuur, doe de chocolade in de pan en meng alles tot de chocolade is gesmolten.
Zeef de bloem en het bakmeel in een kom. Voeg de suiker en een snufje zout toe en maak een kuiltje in het midden. Schenk het iets afgekoelde chocolademengsel, de eieren en het vanilleschraapsel in het kuiltje en meng alles goed met een pollepel. Schenk het beslag in de vorm en laat de taart in ongeveer 70 minuten gaar worden. Controleer met een prikker of de taart gaar is. Als de taart halverwege te snel bruin wordt, bedek deze dan met een stuk aluminiumfolie. Laat de taart, voor het aansnijden, goed afkoelen. Op de foto heb ik over de afgekoelde taart wat witte chocolade geraspt.



Speculaas of de gesmolten pepernoten

*500 gram bloem *500 gram bruine suiker *1 ei * 5 gram bicarbonaat (zuiveringszout, te verkrijgen bij de apotheek) *5 gram koek- en speculaaskruiden * 5 gram zout * 200 gram koude boter *

Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Roer met een houten lepel de bloem en de bruine suiker door elkaar. Voeg de bicarbonaat, de kruiden en het zout toe. Voeg dan het ei en de in klontjes gesneden koude boter toe en kneed dit tot een mooi homogeen geheel dat niet aan je handen blijft plakken. Vorm er nu balletjes van (let op: uiteindelijk smelt dit op de bakplaat zodat je platte schijfjes krijgt!) of maak er figuurtjes van. Als je figuurtjes maakt zorg dan dat de details erg overdreven zijn, want door het bakproces zie je fijne details niet meer terug. Plaats de bakplaat midden in de oven en bak dit 20-30 minuten (af en toe even met een satéprikker testen).


La torta al cioccolato a modo mio (De chocoladetaart op mijn manier........La Vialla)

Voor een bakvorm met een diameter van ongeveer 26 cm:

* 300 gram pure chocolade (minimaal 55%) *150 gram roomboter *5 eieren *100 gram suiker *2 eetlepels bloem

Verwarm de over voor op 160 graden Celcius. Smeer de springvorm in met boter en bestuif dit met bloem. Smelt de chocolade en de boter au-bain-marie. Splits de eieren en klop het eiwit op tot sneeuw. Klop de eierdooiers met de suiker en voeg, goed roerend, de bloem aan de zo verkregen crème toe, samen met de (niet te warme) gesmolten chocolade en boter. Als laatste de "sneeuw" toevoegen en voorzichtig omscheppen. Stort dit in de springvorm en bak deze 30-40 minuten. Controleer met een satèprikker of de taart gaar is. Zet de taart niet te hoog in de oven, mocht hij toch teveel kleur krijgen, dan gauw afdekken met aluminiumfolie.


 Bruschetta met "La Poverella"-saus

 Voor 5 sneetjes brood

 * 5 sneetjes wit of tarwebrood, liefst zoutloos * 4 grote rijpe en stevige tomaten * 2-3 knoflookteentjes * 15 verse basilicum-blaadjes * scheut balsamicoazijn * extravergine olijfolie * snufje zout * beetje oregano

 Meng in een kom 4 grote tomaten in stukjes gesneden en goed uitgelekt met 1 teentje fijngehakte knoflook, een tiental verse, met de hand gebroken basilicumblaadjes, een snufje zout, de balsamicoazijn en de oregano. Laat dit een half uurtje staan. Rooster ondertussen de sneetjes brood (broodrooster of grillpan), wrijf ze in met de gepelde teentjes knoflook en giet er een flinke scheut olie over en eindig met een beetje zout. Giet het water, afkomstig van de tomaten, af en breng het tomatenmengsel op smaak met overvloedig olijfolie (tenminste 2 eetlepels per sneetje brood) en eventueel nog een beetje zout naar smaak. Verdeel het mengsel over de geroosterde bruchetta  en garneer deze met de overgebleven hele basilicumblaadjes.
Behalve voor bruchetta is dit een heerlijke saus om pizza mee te garneren, tussen broodjes te gebruiken of voor een salade. Ook heerlijk samen met andere groenten en geeft smaak aan groentesoepen of voor pasta, in bijzonder lekker te noemen in combinatie met pesto! Ook lekker voor mensen die van pittig houden: een rood pepertje er doorheen. Buon appetito!!



Spekkoek

 Bereidingstijd: ongeveer 2 uur

* 500 gram licht gezouten roomboter * 400 gram witte basterdsuiker * 10 eieren * 250 gram bloem * 3 el koffiemelk * 5-6 tl anijspoeder * 10 tl kaneel * 2 tl nootmuskaat * 2 tl gemalen kruidnagel * 2 tl kardemom * 1 zakje vanillesuiker * 1 vanillestokje

Snijd het vanillestokje open en haal het merg eruit. Klop in een kom de boter en de helft van de suiker (en vanillesuiker) luchtig. Scheid de eieren. Klop in een aparte kom de eierdooiers met de rest van de suiker luchtig. De eiwitten opnieuw in een aparte schaal tot sneeuw kloppen. Stort eerst het eierdooier-suikermengsel op het boter-suiker mengsel en spatel dit voorzichtig door elkaar. Doe daarna het zelfde met de opgeklopte eiwitten. Zeef de bloem boven dit mengsel en spatel dit er samen met de koffiemelk doorheen. Verdeel het deeg in 2 bakken en spatel door één van de twee de kruiden. Verwarm de grill voor (in mijn oven ging dit het best op stand 2 -Siemens combi-oven). Vet een springvorm van ongeveer 20 cm in en bedek de bodem met bakpapier. Breng nu een eerste laag deeg aan en laat dit in ongeveer 1 - 1,5 minuut gaar worden onder de grill. Breng vervolgens om en om de laagjes aan en laat dit tussentijds garen. Laat de laagjes niet te bruin worden, als het er mat uitziet (het deeg glimt niet meer) is het voldoende, anders wordt de koek snel te droog. Echt Indisch is het aanbrengen van gesmolten boter tussen de laagjes, maar is niet nodig als je het deeg op deze manier laat garen. Als de koek halverwege te hoog wordt, het rooster naar beneden plaatsen. Houd er rekening mee dat de baktijd dan in het begin waarschijnlijk wat korter wordt (in 10 seconden kan het deeg al bruin gaan kleuren!) en als het rooster lager gaat, de baktijd weer wat langer. Tip: blijf in de buurt van de oven, want met dunne laagjes (het worden ongeveer 20 laagjes in totaal) gaart het deeg snel! Blijf het dus van tijd tot tijd controleren. Slamat makan!


I Brutti ma Buoni (de lelijke maar lekkere)

 Voor ongeveer 400 gram koekjes

* 3 eiwitten * 150 gram amandelen * 150 gram hazelnoten -verse!- *150 gram rietsuiker * schil van 1 geraspte citroen * 1 tl citroensap * 1 klontje boter * 2 el meel * snufje zout

Rooster de amandelen en hazelnoten ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven van 150 graden Celcius. Laat ze afkoelen, wrijf de velletjes eraf en hak ze grof. Klop de eiwitten met het citroensap goed stijf tot "sneeuw". Meng daarna voorzichtig het rietsuiker met een houten lepel door de eiwitten, zorg ervoor dat ze niet slinken! Meng er op dezelfde manier de amandelen en hazelnoten door. Giet dit mengsel in een pan met dikke bodem en kook het, onder voortdurend roeren, op een zeer laag vuur totdat het mengsel iets in ingedikt. Bedek een bakplaat met bakpapier (of gebruik een siliconenmatje, dan is de boter niet nodig) en vet het in met de boter en bestuif het met wat meel om het plakken van de koekjes te voorkomen. Maak met behulp van een lepel kleine "bergjes" op de bakplaat. Laat ongeveer een cm ruimte tussen de koekjes. Schuif de koekjes in een voorverwarmde oven van ongeveer 150 graden Celcius en bak de koekjes ongeveer een half uur. Zet de oven uit en laat de koekjes in de oven afkoelen (ongeveer 1 uur). De koekjes blijven, mits goed afgesloten in een luchtdichte trommel, ongeveer 2 tot 3 maanden goed.
 
Met hartelijke dank aan Annemiek de Weerd en de Familie Lo Franco van "La Vialla"!!!


Thaise gehaktballetjes met paksoi


Bereidingstijd: ongeveer een half uurtje

Voor 4 personen

*300 gram Pandan- of zilvervliesrijst *200 gram winterpeen *1 stronk paksoi *2 el olijfolie *500 gram HOH of rundergehakt *1 tl gehakte koriander *2 tl gemberpoeder *2 tl djinten (gemalen komijn) *2 el kerrie * 1 eierdooier *paneermeel *1 bakje boemboe Rode Curry  (100 gram) * 200 ml kookroom of volle yoghurt *zout & peper *gehakte koriander voor de garnering

Meng het gehakt met de gehakte koriander, gemberpoeder, djinten, kerrie, de eierdooier en iets paneermeel (tot de samenhang van het gehakt goed aanvoelt, niet te plakkerig, niet te droog) en breng het op smaak met zout en peper.  Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Halveer ondertussen de winterpeen in de lengte en snijd de helft in plakjes. Snijd het blad en steel van de paksoi in reepjes en bewaar beide apart. Verhit de olie in een wok of hapjespan. Roerbak de gehaktballetjes in ongeveer 5-10 minuten goudbruin. Voeg de winterpeen en de paksoi-steel toe en bak 2-3 minuten mee. Meng de boemboe, de kookroom of yoghurt en 150 ml water erdoor en verwarm nog 2 minuten. Schep het paksoiblad erdoor en verwarm nog een minuut. Breng zo nodig op smaak met peper en zout. Verdeel de rijst en gehaktballetjes met groente over 4 kommetjes en strooi er vers gehakte koriander overheen.

 Eet smakelijk!!



 Escabeche

Stukjes vis, gebakken en daarna gemarineerd, worden koud of lauwwarm geserveerd als lunch, voorgerecht of hoofdgerecht.


Voor 4-6 personen

* 500 gram stevige gefileerde witte vis (zeeduivel of kabeljauw) * circa 1,5 dl melk * 100 gr bloem *zout en versgemalen peper *(olijf)olie om in te bakken 
Voor de marinade:

* 1 grote uit *2 teentjes knoflook *1 middelgrote wortel *1 rood Spaans pepertje of 1 tl sambal Oelek *3 el (olijf)olie * 1 laurierblaadje *4 el witte wijnazijn * 3 el tomatenketchup * zout en versgemalen peper * 2 el fijngehakte verse peterselie

Bereiden: 

Snijd de visfilets in niet te kleine blokjes van ongeveer 3 x 3 cm. Doe de melk in een bord. Doe de bloem met wat peper en zout in een bord. Verhit een scheut olie in een koekepan en haal de stukjes vis eerst door de melk en daarna door de bloem. Zorg ervoor dat je niet teveel tegelijk bakt en bak ze in ongeveer 3 minuten rondom goudbruin. Schep ze uit de pan in een lage schaal en laat ze afkoelen.
Snijd voor de marinade de uit in halve ringen en de knoflook in plakjes. Snijd de geraspte wortel eerst in de lengte doormidden en daarna in plakjes. Halveer het pepertje in de lengte en snijd het zonder de zaadlijsten en zaadjes in halve ringetjes. Verhit de olie in een steelpan en laat de ui, de knoflook en de wortel omscheppend fruiten tot de ui glazig is. Voeg het pepertje, het laurierblad, de azijn, de ketchup, wat zout en peper en ongeveer 250 ml water toe. Laat, met een deksel op de pan, ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Giet de warme marinade over de gebakken vis in de schaal en zet deze afgedekt, minstens 4 uur, maar liever nog een hele nacht, in de koelkast. Serveer de Escabeche op kamertemperatuur en bestrooi met de versgehakte peterselie. Geef er knapperig stokbrood bij, waarmee de kruidige marinade mee kan worden opgedoopt.

 Bereidingstijd: ongeveer 40 minuten, marineertijd niet meegerekend


Eet smakelijk!!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten